
Italian Cake - ciekawy trend weselny
Italian Cake to najnowszy i bardzo ciekawy trend kulinarny. Prosty ale zaskakujący. Nas zachwycił ten pomysł.
Italian Cake - zwrot w stronę prostoty
"Italian Cake to powrót do prostej formy tortu weselnego, wykonanego w formie dużego, płaskiego koła, ozdobionego kremem i owocami" - wyjaśniają nam siostry Justyna i Olga ze Sweet Baker z Lublina.
Zapytałyśmy je o tę właśnie formę tortu, bo zrobiła ona na nas duże wrażenie, a dodatkowo obserwujemy rosnące zainteresowanie Par Młodych tą właśnie formą poczęstunku gości. Stwierdziłyśmy więc, że temat warto przybliżyć osobom, które planują swój ślub.
Czym jest Italian Cake?
Bazą takiego tortu może być zarówno biszkopt jak i ciasto kruche typu sable lub ciasto francuskie. My w swojej pracowni Sweet Baker zwykle wybieramy bazę biszkoptową, ze względu na jej lekkość oraz możliwość optymalnego nasączenia ponczem, co w efekcie daje przyjemne doznania smakowe, w połączeniu ze śmietankowym kremem, konfiturą owocową i świeżymi owocami. Skład nie jest skomplikowany, mimo to smak i efekty wizualne są na najwyższym poziomie.
Im większy, tym lepszy!
Akurat w tym przypadku, więcej znaczy lepiej. Średnica tortu powinna być jak największa - u nas, w Sweet Baker, jest to 80 cm. To optymalna średnica, ze względu na ograniczenia szerokością drzwi w niektórych lokalach oraz wielkością chłodni, jaką dysponuje dany lokal. Jest to wielkość wystarczająca aż na 140 porcji.
Nie tylko tort weselny
Jesteśmy wielkimi zwolenniczkami tego trendu ponieważ tort wygląda naprawdę spektakularnie i zawsze otrzymuje owacje od gości.
Co ciekawe, Para Młoda może aktywnie uczestniczyć w prezentacji takiego tortu, ponieważ przed porcjowaniem młodzi mogą posypywać go cukrem pudrem lub układać na wierzchu świeże owoce. Istnieje również możliwość przygotowania takiego tortu na oczach gości, w formie pokazu, gdzie na koniec młodzi sami dekorują tort. Jest to świetna zabawa oraz okazja do wykonania nietypowego reportażu weselnego.
Za piękne zdjęcia dziękujemy fotografowi, którym był Paweł Bator. Dziękujemy również Parze Młodej - Ali i Grzegorzowi oraz obsłudze hotelu Arche w Nałęczowie, za możliwość realizacji sesji. Jeśli macie ochotę zamówić taki tort na swoją uroczystość, koniecznie skontaktujcie się ze Sweet Baker!